Julros – en tålig blomma både inom och utomhus
Julrosen är numera extra starkt kopplad till julen eftersom den blivit en så populär inomhusväxt vid den tiden. Har du sådana plantor som blommat över, ställ dem svalt fram till våren då de kan planteras ut. Längre fram mot mars, april kommer de verkliga eleganterna i församlingen, hybridjulrosorna, som kan blomma i stora ruggar fram till mitten av maj.
De kan vara så varierande i utseende att man ibland inte tror det är samma art. Men så är de förädlade för att få fram så vackra egenskaper som möjligt. Därför kan vi hitta julrosor som är ljusgula, rosa, nästan svarta, dubbla, enkla, fräkniga ... Det är verkligen lätt att förlora sig och vilja ha dem alla!
Julrosor är främst ett europeiskt släkte. De förekommer vilt från England i väster till Turkiet i öster. Släktet är inte särskilt stort, bara ett 20-tal arter. Är man samlare är det alltså möjligt att skaffa dem alla. Hybriderna däremot, finns det oräkneliga sorter av och det är inte ovanligt att det sker korsningar i den egna trädgården. Plötsligt kan det dyka upp plantor med helt nya utseenden. Av de rena arterna har man i Sverige hittat fyra som förvildats, men endast klockjulrosen, Helleborus foetidus, räknas som fast. Det här är alltså okomplicerade växter som verkligen förhöjer en trädgård den trista grå tiden och sedan samsas fint med vårens alla lökväxter.
Julrosorna är lätta att lyckas med och kan bli till rejäla blomsterruggar där de trivs. Det kan dock vara viktigt att veta att julrosor är gifta. Förgiftningsfall är ovanliga, julrosor är bittra och beska och inget man vill äta. Däremot bör man använda handskar när man hanterar julrosorna eftersom växtsaften kan irritera huden hos känsliga personer. Förutom blomningen har bladverket ett stort värde. Det håller sig vackert i stort sett hela året och är grönt under vintern fram till blomningen då det börjar vissna och kan klippas bort. Låt blommorna lysa under tiden som de nya bladen växer fram.
Det är inte ovanligt att bladen drabbas av svartfläcksjuka. Ser du att blad fått svarta fläckar bör du ta bort de drabbade bladen, det kan bromsa smittan så att inte hela plantan angrips. Prova att flytta plantan till en annan plats om det blir ett återkommande problem.
Så lyckas du med julrosen
Julrosen är en ganska tålig växt. Om man ger den rätt förutsättningar klarar den upp mot zon 5. Allra härdigast är den vanliga julrosen, Helleborus niger.
- Rätt jord: Jorden ska släppa igenom vatten utan att det blir för torrt. En tung lerjord bör blandas med barkmull och en sandjord kan behöva torv eller kompost.
- Rätt ljus: Plantera på en plats med silande solljus. Ju fuktigare desto mer sol behövs.
- Rätt gödsel: Ge naturgödsel på våren, framförallt de första åren efter plantering. När julrosorna är väl etablerade behövs inte gödsling. Lite kompost då och då är bra för att hålla en god mullhalt i jorden.
Rädda fröplantorna
Trivs dina julrosor kan du ha förhoppningar om att de också förökar sig. Titta noga runt plantorna så kanske du ser små fröplantor – de är lätta att missa och rensa bort i tron att det är ogräs. Ta upp dem i september och plantera i egna krukor så har du lite kontroll över dem. Är det fröplantor från hybrider har de mer eller mindre anlag från moderplantans föräldrar och kommer att se annorlunda ut, ofta blir de rosa eller lila. Den vita Helleborus niger är dock en ren art och avkommorna blir identiska.
Trivs bra med andra i rabatten
Den långa blomningstiden gör att julrosorna kan samsas med de flesta av vårens lökväxter. Vackert i en naturlig plantering med buskar och träd är också att kombinera med lungört, olika sippor, gullvivor, nunneört samt cyklamen i vitt och lila. Daggkåpa och hostor är andra fina kombinationsväxter.
Udda biologi
Lyfter du upp blomman ser du något helt annat. Kragjulrosen, Helleborus torquatus, har grön insida medan utsidan är mörkviolett. Härdig i södra Sverige och skyddade lägen långt upp i landet.
Det är en lite udda biologi som gör att julrosen ”blommar” så länge. De yttre färgglada blad vi beundrar är hylleblad som sitter kvar mycket längre än kronblad som normalt faller av när blomman är pollinerad. Julrosens kronblad hittar man istället som en krans av rör runt ståndarna.
Hybrider i mängder
Julrosorna är tacksamma för förädlarna som ganska lätt kan korsa fram nya vackra hybrider. Under senare år har många nya julrosor sett dagens ljus, främst med Helleborus orientalis och Helleborus purpurascens som föräldrar. Hybridjulrosorna, Helleborus x hybridus, kallas i handeln för orientjulrosor eller orientalishybrider. Utseendet skiftar och du kan se blommor i alla nyanser av vitt, lime, grönt, rosa, lila, aprikos, purpur. De kan vara allt från enkla till mer eller mindre fyllda, fräkniga eller fläckiga i avvikande färger.
Trivs fint i kruka
Det är vackert att plantera julrosor i kruka. De kommer då lite högre upp än i rabatten, och de lätt nickande blommorna syns bättre. En annan fördel är att du kan ställa krukan där du ofta ser den, vid entrén till exempel. Den här tiden är man ju inte ute i trädgården så mycket.
Julrosor trivs utmärkt i kruka, särskilt i södra delar där det inte blir så kallt. Blir det sträng kyla kan krukan tillfälligt ställas i ett förråd eller växthus, eller täckas med juteväv. Se till att julrosen får ungefär samma förhållanden som i rabatten. Jorden ska vara mullrik och får inte torka ut helt länge. Viktigast är avrinningshål i krukan – om jorden står blöt länge kommer rötterna att ruttna. När julrosen blivit för stor för krukan kan den delas och planteras om.
Att tänka på för julrosor inomhus
- Placering: Julrosor trivs bäst på ett ljust ställe, men inte i direkt sol. Ett fönster med morgonsol eller ett indirekt ljus är idealiskt. De klarar av att stå i rumstemperatur men bör inte utsättas för drag eller för hög värme (över 20°C kan vara för varmt).
- Vattning: Håll jorden jämnt fuktig, men undvik att den blir för blöt. Låt den torka ut något mellan vattningarna. Se till att krukan har bra dränering, eftersom julrosor inte gillar att stå i stillastående vatten.
- Näring: Ge julrosan en svag näring varannan vecka under blomningstiden, men undvik att gödsla under viloperioder (efter blomning).
Att tänka på för julrosor utomhus
- Placering: Julrosor trivs bäst i halvskugga eller skugga, där de skyddas från den starkaste solens strålar. Välj en väldränerad plats i trädgården, gärna med en jord som är något kalkrik.
- Jord: Se till att jorden är fuktighetsbevarande men inte för blöt. Gräv ner ett lager kompost eller väldränerad jord för att förbättra växtens chanser. Julrosor gillar lätt sur eller neutral jord.
- Vattning: Vattna regelbundet under torra perioder, särskilt innan julrosorna går i vila på sommaren, men undvik att övervattna. Vatten som samlas på marken kan leda till rotröta.
- Skydd mot kyla: Om du bor i ett kallt klimat kan det vara bra att ge extra vinterkydd, särskilt under hårda vintrar. Du kan täcka jorden med ett lager löv eller halm för att skydda rötterna mot frost. För att förhindra att växten fryser kan du även sätta upp ett frostskydd i form av ett vintertäcke över plantan vid extrem kyla.
- Beskärning och underhåll: På våren kan du ta bort gamla, vissna blad för att ge plats åt den nya tillväxten.
Foto: Anni Jähde, TT/Shutterstock, freepik.com